Monday, December 12, 2016


А мислех, че най-после сме се запознали...


Текст - Недялко Йорданов
Изпълнява - Георги Минчев

Някога, някога, толкова някога,
колкото девет лета
на някаква уличка, с няколко думички
спря ме веднъж любовта.

Беше наистина толкова истинска,
колкото може да е
слънцето весело, старата есен,
старото тъжно небе.

Весели есенни кестени блеснали
ръсеха светли следи.
Златни, квадратни, невероятни
изгряваха вредом звезди.

Страшно тържествено, жертвена, женствена
беше земята под нас.
Бяхме ний истински, искрени, искащи,
мислещи само на глас.

Може би с времето, може би временно,
може би от възрастта -
няма ни улички, няма ни думички,
няма я в нас любовта.

Може би някъде, някога, в някого
пак ще се влюбим, нали?
Нещо ще искаме, нещо ще чакаме,
нещо пак ще ни боли.

Колко естествено, просто наследствено
дойде при нас трезвостта.
Весели есенни кестени, де сте вий,
де е сега любовта?

Някога, някога, толкова някога,
колкото девет лета,
на някаква уличка, с няколко думички
спря ме веднъж любовта.

Sunday, February 7, 2016

Какво са 3 години и половина? Всичко и нищо :)

Отдавна не съм писала тук - 3.5 години!

Не е малко. А всъщност е нищо - просто още един миг. Имам ли какво да кажа?  За този миг ми се случиха куп неща, както впрочем на всички нас, нали?

От отчаяние, преминах в еуфория.

От неудовлетворение в работата, намерих тази, която ми откри Пътят.

Реших да прекратя навика в отношенията с човека до мен.

Срещнах Любовта! Не съм сигурна, че тя ме разпозна, но не съм загубила вярата си в нея.

Срещнах ментор и човек, на когото се възхищавам. Мога дори да я нарека приятелка! С нейна помощ реших да поработя малко върху себе си.

Намерих какво искам да правя, макар и вече на 43 (по-добре късно, околкото никога).

Преместих се в друг град.

Сигурно има и още :) Надявам се и през идните 3.5 години да не е скучно и да има с какво да се похваля.

На добър път! Животът е хубав :)

И не забравяйте да гледате със сърцето си! Същественото се вижда само с него (Екзюпери го е казал, а той е имал какво да ни каже)

Wednesday, October 3, 2012

Мазето (или Приказка за цигани, българи и една каруца в 21 век)


Имам мазе. Мазе, което никога не съм използвала, макар че съм купила жилището преди години. Много са причините да не го използвам, но една от тях е, че беше претъпкано от пода чак до тавана със старите вехтории на предишния собственик. Все се каня да намеря фирма, която да го разчисти, но след като никога не ми е било належащо необходимо, така и бях зарязала тази идея. До скоро.

Стана дума за това мое мазе в разговор с приятелка и тя предложи да ме свърже с цигани, които са клиенти на фурната ѝ в съседен на моя квартал. По нейни думи, хората ще дойдат и ще разчистят мазето само срещу вехториите в него. „Даже и пари няма да ти вземат”, каза ми тя. Не ми се вярваше много, но си казах, че е крайно време да разкарам боклуците от там... Та, речено – сторено.

Уговорихме се с нея да цани хората за идващата събота. Среща в 12:30 ч. пред супермаркета до блока ни. „Ще ги познаеш по каруцата и коня”, весело ми изчурулика моята приятелка по телефона. В събота точно в 12:30 ч. пред супермаркета до нас закова една синя, прясно боядисана каруца, оборудвана със светлоотражатели и регистрационен номер. Теглеше я доста охранено, чистичко конче.

Каруцата гордо се управляваше от Жоро, познатият на моята дружка. Не очаквах да е сам. Както ви казах, мазето е претъпкано до краен предел (ама буквално!), няма място дори да пристъпиш в него. Пълно е от дъното до вратата и от пода до тавана. Можеш само да отвориш вратата и да се полюбуваш на таланта, с който така умело е било уплътнявано през годините. След като споделих с него моите опасения, че сам няма да се справи, Жоро дори не пожела да огледа обстановката, а кратичко ми заяви, че ще намери още някого и ще дойде на същото място в 10:30 ч. на следващия ден.

Неделя, 10:30 ч. пред супермаркета до нас. Жоро и още едно момче пристигат в 10:34 ч. със същата каруца и с горещи извинения за закъснението. Показвам им мазето и неуверено питам дали са съгласни на предварителната уговорка. Безмълвно, Жоро и приятелят му събличат якетата си и започват да вадят и сортират вехториите – първо боклуците за изхвърляне, после всякакви дървени и стъклени предмети и най-накрая металните (очевидно най-ценното за тях).

Първият курс на каруцата беше за изхвърляне на отпадъците. Тъкмо тогава съседка от входа се поинтересува какво, аджеба, се случва тук. Успокоих я, че съм извикала момчета, които да ми изчистят мазето. „Ама да не са цигани?”. - Ами цигани са, викам ѝ, ама какво те притеснява? През цялото време съм при тях, за да съм сигурна, че чистят само мой багаж, а и освен това нали вратата на входа ни се затваря с автомат? Пък и отделно общата врата към мазетата се заключва... „Абе... циганите са си цигани”, неодобрително клати глава тя и излиза нанякъде.

Вече е към 14:30 ч. Вторият курс беше за дървениите и стъкления амбалаж (и двете, оказа се, щяха да бъдат употребени в домакинството на Жоро). Докато той товареше каруцата, виждайки празните буркани, които момчето беше прибрало в чували за дома си, същата съседка съзаклятнически ми шепне в ухото: „Ще затварям чушки за зимата. Дай ми поне един чувал с буркани от тези. Гледам имаш и дървени парчета. Идеални са за подпалки. Дай ми от тях да си паля камината на вилата?”. - Е, сори, казвам ѝ, ама това са си негови буркани. Пазарили сме се. „Добре, бе душа! Само питам. Разбрах! Точка!”, сърдито ми се тросва съседката и отлетява пак нанякъде.

Момчетата работиха почти безмълвно и без почивка от идването си. По едно време, Жоро кратко ми каза: „Ще те помоля само за една метла и за една бутилка с вода, че се вдига много прах.” Не можех да повярвам – бяха изчистили всичко! Той дори премете помещението (нещо, което изобщо не очаквах!) и с това постави финалната точка на задължението си по уговорката!

Жоро остави най-ценното за третия курс – металът, който ще продаде в пункт за вторични суровини. За негов късмет, се оказа, че мазето е приютявало доста обилно количество метални отпадъци. Момчетата вече бяха подготвили всичко за последния курс. Обемистите и тежки метални „ценности” оставиха в коридора пред мазето ми – сортирали  бяха желязото на една купчина, на друга – алуминия. По-дребните метални отпадъци бяха натрупали горе във входа – в ъгъла под пощенските кутии, а до тях в един чувал бяха събрали разни алуминиеви парчетии. Много се надявах да не възроптае някой съсед, че тези вехтории ще престоят в общите части на входа за известно време (щеше да мине около час, докато разтоварят каруцата у тях и докато се върнат)...

Към 16:00 ч. Жоро и приятелят му се върнаха за последния курс. Тъкмо слизах от къщи, за да ги изчакам да натоварят возилото си за трети, последен път. За мое учудване, чувалът с алуминиевите парчета от общите части на входа липсваше! С неудобство споделих новината с момчетата. Жоро само се усмихна „Че как може да е станало? Нали входът се затваря с автомат и не могат да влязат случайни хора?” - Ами така е уж..., само измрънках.

Двете момчета натовариха за последен път каруцата, стиснахме си приятелски ръцете и се уговорихме да го потърся в случай, че някой съсед има нужда от същата услуга.

Винаги съм се смятала за широко скроен човек и с неудобство се питах дали не страдам от тесногръдие след като съм някак неочаквано удовлетворена от работата и от акуратността на двама цигани? И още, не яхваме ли твърде често вълнàта, сляпо обобщавайки какви сме ние българите, а какви са те – циганите?

А друг един въпрос не спираше да чопли мозъка ми – с колко ние българите превъзхождаме тях – циганите? Отговорът очебийно се натрапваше от само себе си – с един липсващ чувал алуминиеви парчета...

Tuesday, December 27, 2011

Честита Коледа! Здраве, обич, уют и топлина! Успех във всички добри начинания!


Friday, July 1, 2011

It's July morning!

Поздравявам всички с джулая!
Хора, обичайте се и бъдете щастливи! Винаги!

 

Wednesday, June 29, 2011

На един ден разстояние - Клисурски манастир, Берковица, Вършец (4 юни 2011 г.)

Търсейки местенце, което не сме посещавали и което да е сравнително близичко до дома, така че да не се налага да преспиваме, попаднахме на информация за Клисурския манастир:

"Клисурският манастир е разположен в живописна местност в западната част на Стара планина, в подножието на вр. Тодорини кукли и в близост до курортното градче Вършец."

Накратко, очаква се да е разположен в китна местност, с чиста природа. В допълнение към самият манастир като историческа забележителност, беше всичко, което ни трябваше, за да се качим на колата и да отпрашим натам.

Разстоянието София - Клисурски манастир през Петроханския проход е около 85 км. (през Искърско дефиле ~ 100 км.) и се пътува за около 2:10 - 2:20 ч. и в двата случая, спазвайки ограниченията (е, почти навсякъде, де ;)).

Решаваме първо да отидем до манастира, за да го разгледаме, а след това в случай, че остане време да разгледаме Берковица и Вършец.

И ето ни вече на китното лъкатушещо пътче към Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий":

Пътчето към Клисурски манастир

Пред манастира има обособен малък и удобен паркинг, както и приятна кръчмица:

Паркингът пред Клисурския манастир

Покровителите на Клисурския манастир посрещат посетителите на самия му вход:

Св. Св. Кирил и Методий, Клисурски манастир

Влизаме вътре и ... буквално ахваме от вида на изключително добре поддържания двор! А ранната юнска, свежа зеленина радва окото:

на влизане в Клисурския манастир

Нямаме търпение да продължим по-навътре в двора. В ляво забелязваме малка черквица, приличаща по-скоро на параклис:

Черквицата в Клисурския манастир

Първата гледка, която се открива на влизане в двора на манастира, след черквицата и след завоя на пътеката са първите две сгради на манастира:

Клисурски манастир

Вървейки по пътеката, поглеждаме нагоре. Виждаме по-голямата, основна манастирска черква. Намира се на по-високо ниво от основния двор, и до нея се стига по няколко стъпала:

Основната черква на Клисурския манастир

Балансът е страхотен! Хем е диво, хем е изключително поддържано:



Подминаваме първата от четирите сгради, вървейки по пътеката в двора:

Клисурски манастир

И обръщаме поглед към втората сграда покрай пътеката:

Клисурски манастир

Идва ред и на третата, струва ми се основна сграда. Намира се точно пред стълбите към по-високия двор с основната черква:

Клисурски манастир

На пейките пред нея човек може да поседи мълчаливо (цялото ни семейство е доста приказливо, но тук просто си помълчахме) и да се полюбува на всичката красота наоколо и на извисяващата се точно пред очите ни черква:

Клисурски манастир, черква

В ниския двор, отляво на черквата горе, се намира чешма с лика на архимандрит Антим Дамянов, възобновил манастира в близък до сегашния му вид в далечната 1869 г. - само седем години след повторното му разрушаване.

Клисурски манастир

Ето и по-близък изглед от втората сграда в ниския двор:

Клисурски манастир

Всъщност тук се приемат гости за скромната сума от 8 лв./ на легло за обикновените стаи и 10 лв./ на легло за апартаментите. Както казах, нямахме намерение да нощуваме тук, но  прочетохме, че всяка стая е оборудвана със собствен санитарен възел. Съдейки по външния му облик, бих очаквала, че манастирът ще предложи необходимите удобства и приятна обстановка дори и за днешните поизнежени туристи.

Ще ми се да акцентирам на украсата около вратите на стаите. Не знам до колко се е получава, но на живо е доста живописно:



Още един поглед към централната сграда, срещу  стълбите, водещи към основната черква:

Клисурски манастир

Отстрани на стълбите към черквата се кипрят любимите ми градински карамфили :)



А това е последната - четвърта сграда на манастира:

Клисурски манастир

Малката черквичка, която видяхме на влизане, се вижда и от стълбите към голямата черква:

Клисурски манастир

И най-после сме горе - пред голямата черква:

Клисурски манастир

В черквата:

Клисурски манастир, черква

Олтарът:

Клисурски манастир, черквата

Черквата - общ поглед:

Клисурски манастир, черквата

Поглед отгоре към по-ниския двор:

Клисурски манастир

И още един:

Клисурски манастир

И пак:

Клисурски манастир

Отново слизаме надолу в ниския двор:

Клисурски манастир

Информацията, която се среща навсякъде за този манастир е, че това е действащ мъжки манастир. Интересното в случая е, че в него видяхме само монахини. По-късно, прочетохме, че през 2007 г. тук са се заселили 6 монахини, българки от Вардарска Македония.

По пътечката към малката черквичка...
Двете госпожици, които си играят с водата в поточето, допълват всичкото спокойствие, с което буквално опиянява това място.

Клисурски манастир

Оказва се, че зад последните две сгради се намира задния двор на манастира, който е не по-малко приятно оформен:





А това е една страхотна манастирска котарана, която прави всичко (!!!) по силите си, за да привлече вниманието ни. Затова и отделяме заслужено внимание - в няколко последователни снимки :))







Разделяме се с любвеобилната котана, хвърляме още един поглед към дървения балкон и излизаме...

Клисурски манастрир

На връщане от манастира, спираме в Берковица:

Берковица

Часовниковата кула в Берковица:

Чаосовниковата кула в Берковица

И пак градината в центъра:

Берковица

Берковица се оказва едно чистичко и подредено местенце.

Решаваме да поспрем и в близкия Вършец. Тук ни посрещат кучешка мама и нейното детенце:



Паленцето възторжено идва да ни поздрави, докато мама търпеливо го чака на почтено разстояние :))



За отбелязване е, че градската градина на Вършец е много красива:

Вършец

Вървим към прословутата минерална баня в града, наричана модерно днес "реновираният спа-център":

Минералната баня във Вършец

След нея минаваме над река Ботуня, извираща наблизо и минаваща през града:

река Ботуня във Вършец

Връщаме се през красивата градска градина:



Минаваме покрай симпатичните билетопродавници за минералната баня:

Вършец

Правим една последна снимка за деня на причудливия попресъхнал фонтан, намиращ се на входа/изхода на градската градина във Вършец:

Вършец

Слънцето полека, лека започваше да клони към залез. Потегляме към къщи. Денят наистина беше чудесен!

Доскоро!